Bojnik

Bojnik je veoma staro naselje. U njegovoj blizini nalaze se ostaci antičkog grada Kosturan. Položaj opštine na istočnoj strani Radana pogoduje ratarstvu i uzgoju voća i vinove loze. Ova strana otvorena je ka kotlini i izloženija je suncu i zemlja obilato rađa u dolini Puste reke zaštićena od hladnih struja. Oranice, livade i voćnaci ukrašavaju ove predele, a između njih su sela Dobra Voda, Magaš, Brestovac, Ivanje, Majkovac, Obražda, Oranje, Mijajlica... Sa brojnim potocima, rekama, vodopadima, izvorima i vidikovcima ovo je jedan od najlepših predela Srbije, a najviši vrh Radana, Šopot (1408m n.v.) pripada teritoriji Bojnika. Postoje uređene pešačke i biciklističke staze. Jedna od njih je nazvana "Stazama crkvi" (16,2km) i počinje u Magašu i preko Ivanja, Obražde gde se nalazi crkva Sv. Trojice iz 1885. godine vodi do planinskog vrha Petrovac gde se na nadmorskoj visini od 1148m nalazi crkva Sv. Petar, renovirana 1999. godine. "Staza Radanskih voda" (16,9km) ide od izvorišta Obraške reke, niz Izvorski potok sve do Delivode. Prolazeći pored ostatka Marinog Kala, dolazi se do mesta gde nastaje Pusta reka, i uz njen tok stiže se do Brestovačkog jezera. Ovde se ponekad, o slavljima, razlegne zvuk trube. Tradicionalna muzika i trubaštvo neguje se u ovom kraju, a brojni su orkestri iz Bojnika koji su nagrađivani na Saboru u Guči.

Turistička organizacija opštine Bojnik, ul. Trg Slobode 1
tel: 016 821 174

Brestovačko jezero se pruža na preko 80ha 12km zapadno od Bojnika. Ovo veštačko jezero dugo 2800 metara sa nekoliko poluostrva, jednim rtom i dva zaliva okružuju njive, livade i šumarci. Idealno je mesto za odmor i rekreaciju i dolaze ljubitelji prirode, izviđači, đaci izletnici i kamperi. Smeštaj je moguć i u hotelu "Bojnik" u Bojniku koji ima 36 ležaja. Veoma bogat riblji fond čine šaran (divljak, golać i jezerski), štuka, deverika, karaš, babuška, amur, tostolobik, som, klen, belica i mrena pa se ovde održavaju takmičenja sportskih ribolovaca.

Nakon obilaska radanskog područja, iz Bojnika se izlazi na autoput E75. Ili, je ostala neka priča, legenda da raspiruje maštu? Što se više upoznaje Radansko područje, vidici se šire i putevi se više otvaraju.

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES