Đavolja Varoš

Da bi se od Prolom Banje došlo do Đavolje varoši treba se vratiti do Rudara i nastaviti put prema Prištini. Skretanje je u Sastavcima, na 9. km. U blizini Đavolje varoši, u selu Zebice na desnoj strani puta, nailazimo na restoran "Dva ambara" koje je veoma prijatno odmorište. Ovde se može uživati u dubokoj hladovini, pored reke probati stara jela i videti etno postavka koju čine stara oruđa, pokućstvo i narodna nošnja iz ovog kraja.

Đavolja varoš je do pre nekoliko godina bila samo jedno od čuda na Radanu. Sada postoji parking, restoran, vodička služba i uređene staze koje vode do misterioznih zemljanih figura. Ima ih preko 200, visoke su od 2 do 15m, nose teške kamene kape i grupisane su u dve kolone. Izuzetan prizor fascinira svakog posetioca, a Đavolja varoš je poznata i van granica zemlje kao jedno od svetskih čuda prirode. Po jednoj od brojnih legendi o njihovom nastanku, kule su davno okamenjeni svatovi. Ovde se nalaze i zvori "Đavolja voda" i "Crveno vrelo" sa neverovatno visokim sadržajem minerala, potok žuto-crvene boje koji vijuga kroz neobično rastinje, ostaci starih rudarskih okana koje se vide pored puta i mala crkva - što je, zaista, izuzetan dekor koji raspiruje maštu.

Po jednom verovanju Đavolja varoš ima jednog stanovnika - đavola, koga je čovek davno zarobio u dubinama varoši i oslobodio se tako teškog bremena. Po ovdašnjem običaju, treba ovde ostaviti maramicu kojom se prebriše čelo, kako bi sve brige ostale u Đavoljoj varoši.

Mistični predeo inspiriše mnoge umetnike i pisce, a prirodni fenomeni istraživače i naučnike jer je ovakav reljef veoma redak u svetu i rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima. Celokupni prostor od 67ha, kao nacionalno prirodno blago stavljeno je u prvu kategoriju zaštite države 1959. godine.

Od Đavolje varoši, spomenika prirode, počinje put preko Radana do Caričinog grada, spomenika iz vizantijske epohe, koji je izgradio čovek rođen u ovom području. Put počinje makadamom, nastavlja se asfaltom, a pored trase duge 47,6km postavljene su oznake.

A.D. "Planinka" Kuršumlija
tel: 027 381 344, www.djavoljavaros.com

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES