O Klasteru

Turistički klaster radanskog područja koji pokriva teritorije opština Bojnik, Kuršumliju, Lebane, Medveđa i Prokuplje je osnovan 03. oktobra. 2012. godine. Sedište klastera je u Lebanu, a ima isturenu kancelariju u Kuršumliji. Inicijator za osnivanje klastera je Akcionarsko Društvo "Planinka" iz Kuršumlije, a osnivači su deset srednjih i malih preduzeća i preduzetnika, dve visokoškolske ustanove i dve organizacije za podršku. Kasnije se pridružilo još 8 članova, od kojih su četiri privrednika, dve visokoškolske ustanove i dve organizacije za podršku.

Osnovni ciljevi i zadaci klastera su: zajednički poslovi na valorizaciji i prezentaciji turističkih potencijala, formiranje zajedničkog turističkog proizvoda, jedinstvene turističke ponude i jedinstven nastup na domaćem i inostranom tržištu, zajedničke aktivnosti na boljem saobraćajnom povezivanju turističkih lokaliteta (izgradnja puteva) i koordinacija drugih aktivnosti na unapređenju i razvoju turizma na ovom području.

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES