Lukovska Banja

Lukovska Banja je udaljena 36km severozapadno od Kuršumlije. Do Banje vodi put koji ide do Merćeza gde je obeleženo skretanje levo za Lukovo (12km). Ukoliko se nastavi pravo, može se doći do Brzeća (28km) i nastaviti do centra Kopaonika (još 27km).

Lukovska Banja se nalazi na jugoistočnim padinama Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681m n.v., i najviša je banja u Srbiji. Banjsko naselje je stešnjeno između nekoliko planinskih visova, a klima i okolni prirodni ambijent pogoduju lečenju i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja. Lukovsku Banju karakteriše veliki broj izvora, čak 37 sa temperaturom od 35 do 69,5°C. Mineralizovani izvori prave neobično lepe skulpture pored Štavske reke gde su raspoređeni, a i u reci postoje izvori koji još nisu evidentirani.

Lekovite vode Lukovske Banje odlikuju specifične fizičke i hemijske osobine koje pomažu u lečenju različitih reumatskih oboljenja, osteoporoze, ginekoloških i oboljenja lokomotornog aparata, a terapijski blok u hotelima "Jelak" i "Kopaonik" je dobro opremljen za hidro, elektro, peloido-terapiju i ručnu masažu. U hotelima postoje teretane, fitnes sale, zatvoreni bazeni, a ispred hotela Jelak je i otvoreni bazen.

U Banji postoji etno krčma "Lukovske kolibe", velika sportska hala, tereni za male sportove, tereni za odbojku na pesku i obeležene "staze zdravlja". Jedna od njih (5,5km) vodi do crkve Sv. Mine u Štavi, spomenika kulture koji je pod zaštitom države od 1949. godine. Bazilika je pokrivena kamenim pločama i po tome je jedinstvena u celoj Srbiji, a velika vrednost ovog objekta je Ikonografija gde su na malom prostoru predstavljeni najvažniji događaji iz hrišćanske istorije. Postoje brojna narodna predanja koja su vezana za izgradnju crkve i istoriju Lukovske Banje u čijoj je okolini, u vreme vladavine kralja Milutina, bilo 18 rudnika zlata. Izvorište u steni poznato kao 1000 suza, mesto Deliće i druga do kojih vode druge "staze zdravlja" vezuju se za njegovu ženu, kraljicu Simonidu. Jedna od staza vodi do crkve Sv. Georgija koja je izgrađena na Nenadovom kamenu, uzvišenju nad banjom (960m n.v.).

Hoteli Kopaonik i Jelak, Lukovska Banja
tel: 027 385 999, www.lukovskabanja.com

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES