Sijarinska Banja

Sijarinska Banja je udaljena od Medveđe 11km. Smeštena je u prelepoj kotlini Banjske reke u podnožju planine Goljak na 520m n.v.

U Banji postoji 18 izvora koji imaju terapeutsku vrednost. Kuriozitet je što se svi izvori nalaze u krugu od 800 metara, iako imaju različitu temperaturu (od 19 do 74°C), drugačiji biološko - hemijski sastav i različita lekovita svojstva. Izvori nose imena Suzica, Raj, Spas, Zdravlje... Jedan koji nosi naziv Rimski izvor, podseća da banja ima vekovnu tradiciju.

Lekovite vode Sijarinske Banje se koriste za kupanje, piće i inhaliranje i pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih i ginekoloških oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja koštano-mišićnog sistema, anemije i šećerne bolesti, astme i hroničnog bronhitisa, kao i raznih oblika neuroza i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti (menadžerske bolesti).

Topla lekovita voda sprovedena je do hotela Gejzer gde se nalazi medicinski blok Specijalne bolnice za rehabilitaciju sa savremenom medicinskom opremom za hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kinezi terapiju, inhaliranje i za tople kure lekovitom vodom. Hotel raspolaže sa 227 ležaja i zatvorenim bazenom sa mineralnom vodom.

Banju ukrašava Gejzir - jedinstveni prirodni fenomen na Balkanu! Na levoj obali Banjske reke sa dubine od 9m, izbija 12m visok vodeni stub čija je temperatura vode od 71 do 74°C. Ispod termomineralnog izvora sagrađen je kompleks bazena i drugi sadržaji za odmor i relaksaciju. I zimi, gejzir ima svoje poklonike, a tokom leta se ovde organizuju "Gejzerske noći" i tradicionalna venčanja, na dan Sv. Ilije, 2. avgusta.

U blizini gejzira i preko puta hotela, na brdu od oniksa, sagrađena je lepa crkva. Mermerni oniks, raznolike i pune šume i zdrava klima su darovi koje je nesebično ponudila priroda. Treba koristiti ovaj ambijent za aktivan odmor. U Banji postoji otvoreni olimpijski baen, sportski centar i tereni za male sportove. Dobro je i prošetati. Tri kilometara od Banje, na putu za Marovac, poznatog po kosidbi koja se organizuje početkom jula, nalazi se Džamija u Sijarini. Podignuta je na lepoj zaravni, a njenoj izgradnji pomogla su sredstva koja je svojevremeno darivao kralj Milan Obrenović.

Turistička organizacija opštine Medveđa, ul. Kralja Milana bb
tel: 016 891 348, www.tomedvedja.org.rs, www.gejzer.rs

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES