Kuršumlija

Put se nastavlja do Kuršumlije, jednog od najstarijih naselja u Toplici, o čemu svedoće i imena koje je nosilo u svojoj dugoj istoriji. Rimljani su naselje koje su podigli na granici Dalmacije i Gornje Mezije nazvali Ad Fines (Na Kraju), u vizantijsko doba dobilo je ime Toplice, u vreme stolovanja Stefana Nemanje Bele Crkve, a od kraja 19. veka današnji naziv.

Kuršumlija je bila prva prestonica rodonačelnika dinastije Nemanjić u vreme dok je bio udeoni knez i ovde je podigao svoje prve zadužbine. Stefan Nemanja je između 1159. i 1165. godine izgradio manastir Sv. Bogorodica koji je posvetio svojoj ženi Ani. Ostaci trikonhalne građevine sa zidanim ikonostasom koji se nalaze blizu ušća Kosanice u Toplicu i sada izazivaju divljenje. Manastir je bio aktivan do 1690. godine, a i sada se ovo svetilište veoma poštuje i pohodi naročito na Veliki Petak.

Vidljiv iz svih delova grada je manastir Sv. Nikola, izgrađen iznad ušća Banjske u Toplicu, koji je Nemanja posvetio svom sinu Savi. Manastir ima veliki istorijski i kulturni značaj. Sveti Sava je ovde, posle dobijanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, blagoslovio (oko 1120. godine) prvog srpskog vernika, ovde su po prvi put uvedena pravila bogosluženja i prepisivačka delatnost. Sv. Nikola je bio i sedište Topličke episkopije i kasnije mitropolije. Dograđen je u vreme vladavine Stefana Prvovenčanog koji je podigao spoljnu pripratu sa dve kule, a kralj Milutin je na severnoj strani zdanja izgradio kapelu. Manastir je zapusteo i opustošen posle Velike seobe Srba, ali i danas, iako nije u celini obnovljen, izgleda impozantno i pleni svojom monumentalnom arhitekturom. 2013. godine, 323 godine kasnije, Sv. Nikola je zaživeo i dobio prve monahe.

Za upoznavanje Kuršumlije potrebno je odvojiti vreme. Varoš i ljudi su svojevremeno šarmirali i Branislava Nušića koji je odsedao u čuvenom hotelu Evropa dok je bio konzul u Prištini, i veruje se da je ovde napisao "Sumnjivo lice". Pored Evrope, u najužem gradskom jezgru čije je središte park, su i druge stare i nove zgrade i kafane.

Može se odsesti u udobnom i savremeno opremljenom hostelu Franica koji odlikuje spoj modernog duha i tradicije. Hostel je u centru i odavde se može krenuti u neku od tri banje koje se nalaze u okolini Kuršumlije.

Hostel Franica, ul. 16. februar 21,
tel: 027 381 538, www.hostelfranica.com

Kuršumlijska Banja je udaljena 11km jugozapadno od grada. Ima više vrsta lekovitih voda temperatura od 14 do 68°C koje pomažu u lečenju ginekoloških, neuroloških bolesti i oboljenja lokomotornog aparata i bila je cenjeno lečilište, posebno posle izgradnje Zavoda "Žubor". Kompleks ne radi od 2006. godine i za sada se, nažalost, može samo uživati u klimi i šetnji Banjom.

Nedaleko od centra (oko 5km pre ulaska u Kuršumliju) nalazi se Motel Stara Vrba koji nudi okrepljenje specijalitetima nacionalne i internacionalne kuhinje, ali i odličan smeštaj. Kada je lepo vreme bašta restorana smeštena je ispod stare vrbe, tu, pored Topliče magistrale.

Motel Stara Vrba, selo Pepeljevac,
tel: 027 381 538

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES