Prolom Banja

Prolom Banja se nalazi južno od od Kuršumlije (22km) na putu Niš - Priština. Skreće se u selu Rudare kod motela Rudare. U ataru sela je Brankova kula (760m) sa ostacima srednjovekovnog utvrđenja koje je po narodnom predanju sagradio Branko Mladenović, otac Vuka Brankovića, a odavde je kontrolisao rudnike i topionice. Na brdu su 2013. godine otkriveni neobični bazaltni stubovi - prirodnog porekla, a četvorougaonog i šestougaonog oblika za koje su naučnici veoma zainteresovani.

Put od Rudara do banjskog naselja dug je 11km. Na levoj strani puta, lep kompleks novih kućica - apartmana podseća, sa drvenom ogradom i kapijom, na nekadašnja seoca. Pored restorana sa nacionalnom kuhinjom, Kolibe pružaju udoban i moderan smeštaj.

U blizini je Fabrika Prolom vode. Savremeno postrojenje pakuje Prolom vodu čiji se izvor nalazi na 220 metara dubine, bez hemijskih i fizičkih promena, tako da ona stiže do kupaca zadržavajući svoje izvorne karakteristike. Fabrika posluje u okviru Akcionarskog društva "Planinka" koje organizuje posete i obilazak. Pored objekta nalazi se stara crkva Sv. Petke.

Lekovita voda izvanrednim balneološkim svojstvom pomaže u lečenju bolesti perifernih krvnih sudova, bolesti bubrega, mokraćnih puteva, kože, organa za varenje i reumatizma i veoma povoljno utiče na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. U terapeutskom bloku hotela "Radan" sprovodi se hidro, blatna, elektro i laseroterapija, magnet i ručna masaža. U sklopu hotela nalazi se pored medicinsko - terapeutskog bloka, zatvoreni bazen koji se koristi za rehabilitaciju i rekreaciju i u okviru Wellness centra nalazi se sauna, slana soba, parno kupatilo, đakuzi, tepidarijum, prostor za masažu esencijalnim uljima, toplom čokoladom, vulkanskim kamenjem... Prolom voda se koristi u pružanju svih medicinskih i wellness usluga, a dostupna je i u svim hotelskim i ugostiteljskim kapacitetima hotela Radan koji ima 395 ležaja. Na raspolaganju gostima su restoran, kafe bar, teretana, sala za sastanke, otvoreni sportski tereni za odbojku i košarku i veoma lep kompleks otvorenih bazena.

Hotel Radan, Prolom Banja
tel: 027 88 111, www.prolombanja.com

Banjski prostor je brižljivo uređen i ukrašen, a pogled na Banju najbolje se pruža sa platoa novoizgrađene crkve Preobraženja Gospodnjeg. Na stotinak metara od hotela Radan nalazi se Etno-krčma, poznata po negovanju tradicije i načinu pripremanja specijaliteta topličkog kraja.

U banjsko-klimatskom lečilištu postoji više obeleženih staza zdravlja. Jedna od njih (2,5km), vodi do crkve Lazarice koja je jedina crkva brvnara u Topličkom kraju, a podignuta je na mestu srednjovekovnog hrama iz XIV veka. Po predanju, ovde se pričestio deo vojske kneza Lazara pred boj na Kosovu, a pošto su obišli crkvu šest puta i šest šljiva se izuvijalo u tom smeru. Interesantno je što i danas oko crkve rastu izuvijane šljive.

Veoma dobre uslove za smeštaj pruža i "Garetov konak" u Prolom Banji (84 postelja). U okviru konaka su restoran i moderno opremljen Wellness centar s abazenom, parnim kupatilom, đakuzijem, saunom i relax prostorom. Garetov konak ima u ponudi više vrsta ručnih masaža i termoterapiju.

Garetov konak, Prolom Banja
tel: 027 88 058, garetovkonak@gmail.com

Od Prolom Banje postoji dobar makadamski put do sela Dobra Voda na planini Radan (22km), odakle postoje asfaltne veze prema Leskovcu, Bojniku i Lebanu.

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES