Pločnik

Na 22km od Prokuplja na putu ka Kuršumliji, skupina kućica od pletera, blata i trske privlači pažnju nesvakidašnjim izgledom - pre 7500 godina postojalo je ovde slično naselje.

Neolitsko naselje Pločnik prostiralo se pored Toplice na skoro 150ha, a otkriveno je prilikom prokopavanja trase za železničku prugu. Istraživanja su otkrila osnove kuća i ognjišta na osnovu čega je rekonstruisan njihov današnji izgled, a obilje pronađenog keramičkog materijala, figurina i alata govori o visokom nivou razvoja praistorijske zajednice.

Naročito važan nalaz je otkriće pedesetak bakarnih alatki što ukazuje na to da su najstariji žitelji Radanskog područja savladali tehnologiju prerade bakra, 500 godina ranije pre prvih poznatih početaka metalurgije u svetu. U arheološka istraživanja uključuju se i svetski naučnici, a pitanje na koje će odgovor dati nauka glasi - da li je baš ovde, u Pločniku, počelo metalno doba?

Pitoma dolina reke bila je poprište jedne od slavnih bitaka mnogo vekova kasnije. Tu su se sukobile 1387. godine turska i srpska vojska, koja je pod vođstvom kneza Lazara izvojevala veliku pobedu. Izvanredan pogled na Pločničko polje pruža se iz porte metoha manastira Sv. Nikolskog koji se nalazi iznad Topličke magistrale. I, ko zna, možda je među šljivikom koji okružuje ovo sakralno zdanje, bila komanda srpske vojske...

Narodni muzej Toplice i Turistička organizacija Prokuplje, Ratka Pavlovića 84
topkoffice@open.telekom.rs, 027 334 049

Osnivanje klastera podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES